Alergenność jabłek

Abstrakt

Jabłka są cennym źródłem rozpuszczalnego błonnika oraz metabolitów wtórnych. Tym samym mogą stanowić element zdrowej diety przeciwdziałając wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym otyłości, cukrzycy typu II oraz niektórym nowotworom. Niestety, owoce te wykazują również właściwości alergenne: najczęściej w reakcji krzyżowej w wyniku pierwotnej alergii na pyłek brzozy. W pracy opisano 4 główne alergeny jabłka Mal d 1, Mal d 2, Mal d 3 i Mal d 4, z uwzględnieniem wpływu na ich ekspresję takich czynników jak: dojrzałość owoców w trakcie zbioru oraz warunki i czas przechowywania po zbiorze. Potencjał alergenny jabłek w dużym stopniu zależy od zawartości związków fenolowych oraz aktywności oksydazy polifenolowej w owocach, co ma przełożenie na większe bezpieczeństwo spożywania owoców starszych odmian jabłoni. Słowa kluczowe: alergeny jabłek, alergia krzyżowa, związki fenolowe

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-67881-17-3
2023
Trendy w medycynie – nowe perspektywy dla opieki zdrowotnej / pod red. Monika Olszówka, Kamil Maciąg
50-57
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
witryna wydawcy
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
20
0
0
0