Media a otyłość i zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży

Abstrakt

W dzisiejszych czasach dzieci od najmłodszych lat mają kontakt z mass mediami. Smartfony, tablety i wszech- obecne ekrany, dawniej nieobecne w dziecięcej codzienności – dziś są jej nieodłączną częścią. Obecnie w krajach rozwiniętych aż 87% dzieci ma stały dostęp do Internetu, a czas spędzany online w ciągu doby z roku na rok wydłuża się. Rodzice często nie zdają sobie jednak sprawy, jak duży wpływ na młodego od- biorcę mają treści przekazywane przez media, które często przekazują sprzeczne komunikaty. Z jednej strony prezentowane są reklamy wysoko przetworzonej i wysokokalorycznej żywności, której spożycie może doprowadzić do rozwoju otyłości. Z drugiej natomiast – media kreują wzorzec szczupłej sylwetki jako obowią- zującego kanonu wyglądu zewnętrznego. Dodatkowo nieustanna i wszechobecna w środkach masowego przekazu zachęta do stosowania diet odchudzających prowadzi do braku satysfakcji ze swojego wyglądu, co skutkuje zwiększającą się częstotliwością występowania wśród młodzieży takich zaburzeń odżywiania jak anoreksja czy bulimia. A to właśnie w okresie dzieciństwa i wczesnej młodości kształtują się zwyczaje i nawyki żywieniowe, tym samym określone zachowania zdrowotne dorosłego człowieka. Dlatego niezwykle ważne jest, aby od najmłodszych lat dieta dzieci była prawidłowo zbilansowana, ponieważ jest ona niezbędna do pra- widłowego rozwoju i wzrastania organizmu. Dodatkowo należy dbać o wykształcenie u dzieci i młodzieży umiejętności adekwatnej do rzeczywistości samooceny masy ciała, ponieważ nieodpowiednie wzorce mogą się utrwalić, skutkując nieprawidłowościami w żywieniu dorosłego człowieka. Celem pracy było przedsta- wienie wpływu współczesnych mediów na rozwój otyłości i zaburzeń odżywiania, szczególnie anoreksji i bulimii, wśród dzieci i młodzieży

Autorzy

Kinga Konofał
Kinga Konofał
Jakub Murat
Jakub Murat
Klaudia Grześkiewicz
Klaudia Grześkiewicz
rozdział z monografii
Polski
978-83-67104-82-1
2023
Najnowsze trendy w dietetyce i technologii żywności. Redakcja: Mariola Janiszewska.
151-162
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
witryna wydawcy
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
20
0
0
0