Charakterystyka diety będącej wsparciem terapii niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby

Abstrakt

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest coraz częściej występującą chorobą w społeczeństwie, natomiast jej świadomość jest niewielka. Jest to zjawisko niebezpieczne, ponieważ nie leczona NAFLD może mieć bardzo poważne konsekwencje w postaci udaru, zawału czy nowotworu wątroby. Sktutecznym sposobem zapobiegania oraz wsparcia leczenia może być odpowiednio zbilansowana dieta. Powinna zawierać dopa- sowaną prawidłowo ilość kaloriii, białka oraz zawierać tłuszcze pochodzenia roślinnego. Produkty węglo- wodanowe powinny mieć niski indeks i ładunek glikemiczny. Ważne jest, aby dieta zawierała dużą ilość różnorodnych warzyw i owoców, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Nato- miast należy ograniczyć cukier fruktozę. Dodatkowym wsparciem terapii NAFLD może być wzbogacenie jadłospisu w odpowiednią ilość kurkuminy i piperyny zawartych w kurkumie i pieprzu czarnym. Słowa kluczowe: kurkumina, piperyna, NAFLD

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-67104-71-5
2022
Koncepcje i obszary badań nad zdrowiem człowieka / redakcja: Paulina Szymczyk, Joanna Jędrzejewska
146-166
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
witryna wydawcy
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2022-12-20
20
0
0
0