Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest coraz częściej występującą chorobą w społeczeństwie, natomiast
jej świadomość jest niewielka. Jest to zjawisko niebezpieczne, ponieważ nie leczona NAFLD może mieć
bardzo poważne konsekwencje w postaci udaru, zawału czy nowotworu wątroby. Sktutecznym sposobem
zapobiegania oraz wsparcia leczenia może być odpowiednio zbilansowana dieta. Powinna zawierać dopa-
sowaną prawidłowo ilość kaloriii, białka oraz zawierać tłuszcze pochodzenia roślinnego. Produkty węglo-
wodanowe powinny mieć niski indeks i ładunek glikemiczny. Ważne jest, aby dieta zawierała dużą ilość
różnorodnych warzyw i owoców, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Nato-
miast należy ograniczyć cukier fruktozę. Dodatkowym wsparciem terapii NAFLD może być wzbogacenie
jadłospisu w odpowiednią ilość kurkuminy i piperyny zawartych w kurkumie i pieprzu czarnym.
Słowa kluczowe: kurkumina, piperyna, NAFLD