Produkcja bakteriocyn przez szczepy bakterii gram-ujemnych izolowanych od psów i kotów

Abstrakt

Bakterie Gram-ujemne z rodziny Enterobacteriaceae mogą powodować poważne schorzenia ludzi i zwierząt, a wzrost stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt przyczynia się do wzrostu lekooporności. Bakteriocyny mają działanie hamujące lub zabójcze dla szczepów blisko spokrewnionych. Ta właściwość sprawia, że wzrosło zainteresowanie bakteriocynami, jako alternatywnymi substancjami dla antybiotyków. Bakterie Gram-ujemne tworzą dwa rodzaje bakteriocyn: kolicyny i mikrocyny. Kolicyny to białka o masie cząsteczkowej wynoszącej 30-80 kDa, natomiast mikrocyny są o wiele mniejszymi białkami, ich masa cząsteczkowa wynosi poniżej 10 kDa. Bakteriocyny wykazują liczne działania cytotoksyczne, a do komórek docelowych dostają się przez pory i kanały w błonie bakterii. Celem doświadczenia było sprawdzenie działania bakteriobójczego bakteriocyn bakterii Gram-ujemnych wyizolowane ze zwierząt: psów i kotów. W badaniach określono wysoką zdolność bakteriobójczą szczepów Escherichia coli 1P i Klebsiella oxytoca Fec 17K. Pozostałe szczepy miały wartość hamującą zbliżoną do szczepu kontrolnego Escherichia coli ATCC 25922

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-227-9701-3
2023
Nauka i przemysł : lubelskie spotkania studenckie : praca zbiorowa / pod redakcją prof. dr hab. Doroty Kołodyńskiej
31-34
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
witryna wydawcy
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
20
0
0
0