Wprowadzenie. Alergia pokarmowa wymaga wprowadzenia diety eliminacyjnej i jej restrykcyjnego
przestrzegania. W przypadku małych dzieci za kontrolę diety odpowedzialni są rodzice. Celem prezento-
wanych badań było określenie czy pandemia COVID-19 wpłynęła na sposób żywienia dzieci w wieku
przedszkolnym, które chorują na alergię pokarmową. Do badania zaproszono rodziców dzieci w wieku
przedszkolnym (3 ÷ 6 lat), które mają zdiagnozowaną alergię pokarmową i uczęszczają do przedszkoli
prowadzonych przez miasto Lublin. W badaniu wzięły udział matki 151 dzieci, wypełniły one kwestiona-
riusz ankiety składający się z dwóch części. Część pierwsza oparta została na kwestionariuszu KomPAN
oceniającym częstotliwość spożycia produktów i potraw, druga część badała zmiany w sposobie żywienia
podczas pandemii COVID-19.
Wyniki i wnioski. Najczęstszymi alergenami w badanej grupie były białka mleka krowiego, orzechy,
białka jaja kurzego, owoce drobnopestkowe, kakao, seler i cytrusy. 2/3 matek zadeklarowało, że zawsze
przestrzega diety eliminacyjnej. Co 10. ankietowana twierdziła, że sporadycznie zdarzają się odstępstwa
od diety, natomiast pozostałe matki nie przestrzegały stale diety eliminacyjnej. Problem z dostępem do
lekarza pediatry, lekarza specjalisty lub dietetyka w czasie trwania pandemii COVID-19 według 1/3 matek
był przyczyną trudności w prawidłowym komponowaniu diety i przyczynił się do popełniania błędów lub
częstszych odstępstw od diety. Co 5. respondentka twierdziła, że praca zdalna powodowała brak czasu na
gotowanie i częstsze korzystanie z gotowej żywności i tym samym trudniejsze przestrzeganie eliminacji
alergenów z diety dziecka. Jak pokazały przeprowadzone badania, brak czasu i trudność w dostępie do
podstawowej i specjalistycznej opieki medycznej powodował, że w okresie pandemii dzieci częściej spo-
żywały żywność o właściwościach alergizujących.