Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego? (What should you consider when choosing vegetable oil?)

Abstrakt

Oleje roślinne, to ciekłe tłuszcze pochodzenia roślinnego, pozyskiwane przede wszystkim z nasion i owoców roślin oleistych. Są mieszaniną 3 typów kwasów tłuszczowych: nasyconych (SFA), jednonienasyconych – monoenowych (MUFA) i wielonienasyconych – polienowych (PUFA). Wśród polienowych kwasów tłuszczowych wyróżnia się dwie rodziny, ω-6 (n-6) i ω-3 (n-3). Według specjalistów żywienia istotna jest wzajemna proporcja kwasów z rodziny ω-6 do ω-3 w diecie, która powinna wynosić 2(3)-5:1. Na rynku dostępne są oleje tłoczone na zimno oraz rafinowane. Oleje tłoczone na zimno pozyskiwane są w wyniku obróbki mechanicznej, a rafinowane są poddawane działaniu wysokiej temperatury i substancji chemicznych. Proces wydobycia oleju przesądza najczęściej o jego zastosowaniu w kuchni (rafinowany do smażenia, tłoczony na zimno do sałatek, surówek), ale warto wiedzieć z jakiej rośliny wybrać olej, bo skład chemiczny różnych olei jest zróżnicowany. Biorąc pod uwagę zawartość w nim wszystkich kwasów tłuszczowych oraz stosunek kwasów ω-6/ω-3 można domniemać, że jednym z najlepszych olei ze względu na zdrowie człowieka jest olej rzepakowy.

Autorzy

artykuł
Aura
Polski
2024
1
20-21
5
0
0
0