Wprowadzenie. W Polsce coraz więcej osób korzysta z usług gastronomicznych. Tylko postępowanie
zgodne z obowiązującymi wymaganiami, odpowiednia higiena i stosowanie systemów zapewnienia bez-
pieczeństwa gwarantuje przygotowanie posiłków o odpowiedniej jakości zdrowotnej. Celem pracy była
ocena wiedzy i działań pracowników różnych szczebli oraz doświadczenia zawodowego zatrudnionych
w restauracjach w zakresie podstawowych zagadnień dotyczących zasad GHP, GMP i systemu HACCP
oraz ich wdrożenia i stosowania. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety. Badania przepro-
wadzono w 2022 r. wśród pracowników i właścicieli 20 restauracji na terenie województwa lubelskiego.
Zbadano korelacje pomiędzy stażem pracy i stanowiskiem w restauracji a badanymi zmiennymi oraz przy
pomocy jednoczynnikowej analizy wariancji ANOVA istotność różnic opinii pracowników i właścicieli
restauracji.
Wyniki i wnioski. Wiedzę pracowników na temat zasad, wdrażania i funkcjonowania systemów za-
pewnienia bezpieczeństwa żywności w badanych restauracjach można ocenić jako będącą na średnim
poziomie. Stanowisko badanych było istotnie współzależne z oceną wiedzy na temat systemów zapewnie-
nia bezpieczeństwa żywności, przeprowadzenia szkoleń dotyczących systemu HACCP oraz opinią, że
gdyby system HACCP nie był wdrożony, to nic by się nie zmieniło. Postrzeganie systemu HACCP przez
grupy pracowników o stażu pracy do 5 lat było istotnie różne w porównaniu z pracownikami z dłuższym
stażem. Badani wyrażali opinię, że wdrożenie w zakładzie systemu HACCP zagwarantuje bezpieczeństwo
żywności (67 %) i wysoką jakość produktów (53 %).