Certyfikowana żywność regionalna jako ważny element dla zachowania bioróżnorodności zwierząt gospodarskich (Certified regional food as an important element for preserving the biodiversity of farm animals)

Abstrakt

Współczesny konsument otwarty jest na poznawanie regionów, w tym potraw i produktów dla nich charakterystycznych, zarówno w skali lokalnej, krajowej, jak i świata. Aktualne potrzeby rynku wspiera polityka jakości w Unii Europejskiej, w celu promowania ich unikalnych cech związanych z pochodzeniem geograficznym oraz tradycyjną wiedzą specjalistyczną. Wiele rodzimych ras zwierząt jest zagrożona wyginięciem. Rasy lokalne zachowały wiele pierwotnych kombinacji genowych, przez co wykazują lepszą zdrowotność i płodność, a pozyskiwane od nich surowce charakteryzują się wysoką jakością. Rasy te uzyskują jednak z reguły niższą produkcyjność, co wpływa na niższą efektywność ekonomiczną ich chowu. Jedną z form podniesienia rentowności utrzymania rodzimych ras jest rejestrowanie pozyskanych surowców lub produktów pochodzących od tych zwierząt na europejskiej liście środków spożywczych związanych z pochodzeniem geograficznym. Opisane systemy chowu lokalnych ras zwierząt gospodarskich i produktów żywnościowych z nimi związanych, dla których opracowano standardy utrzymania i żywienia zwierząt, przetwórstwa, certyfikacji i dystrybucji z jednoczesną dbałością o ich identyfikowalność wskazują, że jest to dobra strategia w kierunku zwiększenia rentowności ich utrzymania, a w konsekwencji ochrony tych ras przed wyginięciem.

Autorzy

artykuł
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
Polski
2023
77
1-2
80-103
otwarte czasopismo
Dozwolony użytek
ostateczna wersja opublikowana
w momencie opublikowania
2024-01-11
40
0
0
0