Abstrakt
Aminochelaty znane są jako skuteczne substancje nawozowe, szeroko stosowane w celu poprawy wydajności i jakości plonu. Związki te są syntezowane z różnych jonów metali i aminokwasów. W ostatnich latach zyskały ogromną popularność i stały się istotną częścią nowoczesnych praktyk rolniczych. Nawozy chelatowe na bazie aminokwasów dostarczają roślinom uprawnym szeroką gamę składników odżywczych poprzez dokarmianie dolistne oraz nawożenie doglebowe. Uważane są za bardziej naturalne i bezpieczniejsze w porównaniu z dostępnymi na rynku czynnikami chelatującymi, takimi jak EDTA. Stosowanie chelatów aminokwasowych zamiast prostych nawozów mineralnych zwiększa efektywność wzrostu roślin i zmniejsza negatywny wpływ na środowisko przyrodnicze. Aminokwasy stosowane jako ligandy wpływają na większą przyswajalność mikroelementów i stanowią materiał budulcowy białek, pełniąc funkcję metaboliczną. W pracy przedstawiono opublikowane w ostatnich latach doniesienia naukowe dotyczące zastosowania aminochelatów w odżywianu roślin uprawnych, ich wpływu na plonowanie i parametry jakościowe roślin uprawnych.