Pozostałości poprodukcyjne - ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności

Abstrakt

Mając na celu zmniejszenie wpływu na środowisko, a jednocześnie nadanie pozostałościom poprodukcyjnym drugiego życia, w ostatniej dekadzie wzrosło zainteresowanie ponownym wykorzystaniem iuszlachetnieniem ubocznych produktów żywnościowych pochodzących zprzetwórstwa. Pozostałości zprzemysłu owocowo-warzywnego, tj.: skórki, pestki, nasiona są dobrym źródłem białka, polisacharydów, błonnika, aprzede wszystkim fitochemikaliów, które mają działanie przeciwutleniające i chronią ludzkie komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykorzystanie tak cennych pozostałości poprodukcyjnych umożliwia poprawę poziomu i warunków życia ludności, ogranicza stosowanie sztucznych dodatków (barwników iprzeciwutleniaczy), eliminuje żywność wysoko przetworzoną, i co najważniejsze zwiększa produkcję wyrobów prozdrowotnych. Odpowiednio spreparowane pozostałości zowoców czy warzyw nadają się idealnie jako dodatki o właściwościach wzbogacających między innymi jogurty, makarony, ciastka, mięso i wyroby pochodzenia zwierzęcego

Autorzy

artykuł
Przemysł Spożywczy
Polski
2024
78
5
30-32
20
0
0
0