Efektem rozwijającego się przemysłu rolniczego jest wzrost masowej produkcji owoców i warzyw gene-
rującej duże ilości roślinnych produktów ubocznych odpadów. Pozostałości procesów przetwarzania surowców
roślinnych (zwłaszcza skórki) mogą stanowić odgrywać istotną rolę w uzupełnianiu dziennego zapotrzebowania
pokarmowego zwierząt gospodarskich. Zawarte w nich swoiste substancje tzw. wtórne (tj. m.in. alkaloidy,
olejki eteryczne, garbnik, kwas asparginowy, polifenole), będące najczęściej końcowymi produktami przemiany
materii, wykazują specyficzne działanie na organizm zwierząt. Działają one korzystnie w zakresie poprawy
statusu zdrowotnego zwierząt poprzez m.in.: wzmocnienie mechanizmów obronnych poprzez potencjalne
działanie immunostymulające, działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, co odzwierciedla się także w opty-
malizacji efektywności produkcji. Dobór odpowiednich rodzajów i ilości produktów ubocznych przemysłu
owocowo-warzywnego może stać się istotną strategią żywieniową umożliwiającą poprawę statusu zdro-
wotnego zwierząt gospodarskich oraz poprawę dietetyczną i odżywczą,
pozyskiwanej od nich, żywności pochodzenia zwierzęcego. Celem pracy jest przedstawienie najnowszych
doniesień naukowych dotyczących możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu owocowo-
-warzywnego, w zakresie oddziaływania zawartych w nich swoistych substancji, w żywieniu zwierząt
gospodarskich.