2023

2. Zastosowanie serwatki z ekologicznego mleka krowiego i koziego oraz ekologicznych soków owocowych do otrzymywania napojów fermentowanych.
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT. KOR.] Bartosz Sołowiej. W: Lokalne rasy zwierząt w ochronie bioróżnorodności i zachowaniu tradycji regionów / pod redakcją Witolda Chabuza i Wioletty Sawickiej-Zuga, Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 102-107, 978-83-7259-413-6

2022

3. The effect of fat replacement by whey protein microcoagulates on the physicochemical properties and microstructure of acid casein model processed cheese
artykuł [AUT. KOR.] Bartosz Sołowiej, [AUT.] Maciej Nastaj, [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Konrad Terpiłowski , [AUT.] Jan Małecki , [AUT.] Stanisław Mleko. INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL 2022 T. 131 s. 105385, DOI: 10.1016/j.idairyj.2022.105385

2021

7. Polish meat products - tradition and modernity
artykuł [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT. KOR.] Bartosz Sołowiej. IOP Conference Series. Earth and Environmental Science 2021 T. 854 s. 012090, DOI: 10.1088/1755-1315/854/1/012090
8. Promotion of cultural heritage - regional and traditional polish meat products
artykuł [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT. KOR.] Bartosz Sołowiej. Theory and Practice of Meat Processing 2021 T. 6 Nr 4 s. 368-374, DOI: 10.21323/2414-438X-2021-6-4-368-374
9. Pozyskiwanie, właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne inuliny oraz jej wykorzystanie w przemyśle spożywczym, kosmonautycznym i paszowym
rozdział z monografii [AUT.] Jan Małecki , [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Tomasz Małecki . W: Nauki przyrodnicze: Fauna i flora. Redakcja naukowa / Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Poznań 2021 2021, Młodzi Naukowcy s. 112-117, 978-83-66743-30-4
10. Biologicznie aktywne peptydy jako prozdrowotne składniki diety
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Jan Małecki , [AUT.] Katarzyna Kusio . W: Żywienie i żywność / redakcja naukowa Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Poznań 2021 2021, Młodzi Naukowcy s. 112-117, 978-83-66743-39-7

2020

16. Wpływ wybranych czynników na aktywność wody i jakość mikrobiologiczną produktów spożywczych
inne publikacje [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 94, 978-83-66392-65-6
17. Evolution of microbiological analytical methods for dairy industry
inne publikacje [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 95, 978-83-66392-65-6
19. Bakterie wykorzystywane w celu tworzenia,biofunkcyjnych i prozdrowotnych produktów mlecznych
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Jan Małecki , [AUT.] Ewa Habza-Kowalska. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze -żywność i żywienie, 2020, Poznań 2020 2020, Młodzi Naukowcy s. 98-104, 978-83-66392-82-3
21. Wpływ błonnika pokarmowego i jego składników na zdrowie człowieka
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Jan Małecki . W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze -żywność i żywienie, 2020, Poznań 2020 2020, Młodzi Naukowcy s. 91-97, 978-83-66392-82-3
22. Rola oraz sposoby implementacji błonników w przemyśle spożywczym
rozdział z monografii [AUT.] Jan Małecki , [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze -żywność i żywienie, 2020, Poznań 2020 2020, Młodzi Naukowcy s. 72-77, 978-83-66392-82-3

2019

23. Apetyt i apatia
artykuł [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Jan Małecki . Aktualności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie 2019 s. 21
25. Analiza molekularna szczepów Lb. plantarum wyizolowanych z fermentowanych produktów roślinnych
inne publikacje [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - wiosna. Część pierwsza - Lublin / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2019 2019, s. 136, 978-83-66139-83-1
26. Antimicrobial activity testing of Lb. plantarum in comparison to the indicator strains
inne publikacje [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - wiosna. Część pierwsza - Lublin / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2019 2019, s. 137, 978-83-66139-83-1
27. Charakterystyka enzymów prozapalnych: lipooksygenazy (LOX), cyklooksygenazy (COX) i oksydazy ksantynowej (XO) oraz rola fitozwiązków jako potencjalnych inhibitorów tych enzymów
rozdział z monografii [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Justyna Bochnak , [AUT.] Ilona Mazurkiewicz. W: Nauki przyrodnicze Część I : Fauna i flora / red. nauk. Marcin Baran, Jędrzej Nyćkowiak, UPP, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy, 978-83-66392-02-1
28. Microbiological hazards in the dairy industry
inne publikacje [AUT.] Jagoda Szafrańska. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce 2019 : materiały konferencyjne - jesień. Część 3 - Lublin / Redakcja naukowa Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2019 2019, s. 78, 978-83-66392-58-8
29. Bakteriocyny w przemyśle mleczarskim
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Maciej Nastaj, [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Ilona Mazurkiewicz. W: Żywność i żywienie / Redakcja naukowa Marcin Baran, Jedrzej Nyćkowiak, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy s. 89-95, 978-83-66139-99-2
30. Hydrokoloidy jako dodatki teksturotwórcze
rozdział z monografii [AUT.] Jagoda Szafrańska, [AUT. KOR.] Bartosz Sołowiej, [AUT.] Ewa Habza-Kowalska, [AUT.] Ilona Mazurkiewicz. W: Żywność i żywienie / Redakcja naukowa Marcin Baran, Jedrzej Nyćkowiak, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy s. 83-88, 978-83-66139-99-2
Elementów na stronie: