2024

2. Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów.
artykuł [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś, [AUT.] Patryk Siczek . Przemysł Spożywczy 2024 T. 78 Nr 5 s. 148665, DOI: 10.15199/65.2024.5.6
3. Wpływ zróżnicowanej obróbki termicznej na barwę, teksturę i zawartość związków bioaktywnych owocników pieczarki (Agaricus bisporus)
inne publikacje [AUT.] Piotr Stanikowski, [AUT.] Patryk Siczek , [AUT.] Waldemar Gustaw, [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś, [AUT.] Wojciech Radzki. W: Trendy w przetwórstwie owoców, warzyw i grzybów. XIV Konferencja technologów przetwórstwa owoców i warzyw. red. A. Nawirska-Olszańska, GAJT Wydawnictwo 1991 s.c, Wrocław 2024 2024, s. 94-95, 978-83-66292-35-2

2023

2022

6. Surowce i produkty roślinne oraz grzybowe jako źródło substancji bioaktywnych
rozdział z monografii [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 131-163, 978-83-7259-353-5

2021

2020

15. Processed fruiting bodies of Lentinus edodes as a source of biologically active polysaccharides
artykuł [AUT.] Marta Ziaja-Sołtys , [AUT.] Wojciech Radzki, [AUT.] Jakub Nowak , [AUT.] Jolanta Topolska , [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś, [AUT.] Aneta Sławińska, [AUT.] Katarzyna Skrzypczak, [AUT.] Andrzej Kuczumow , [AUT.] Anna Bogucka-Kocka . Applied Sciences-Basel 2020 T. 10 Nr 2 s. 470, DOI: 10.3390/app10020470
18. LC-QTOF/MS determination of tryptophan and kynurenine in infant formulas
artykuł [AUT.] Anna Stachniuk , [AUT.] A. Sumara , [AUT.] Paweł Milart , [AUT.] Waldemar A. Turski , [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś, [AUT.] Emilia Fornal . JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND BIOMEDICAL ANALYSIS 2020 T. 191 s. 113619, DOI: 10.1016/j.jpba.2020.113619

2019

21. Impact of processing on polysaccharides obtained from button mushroom (Agaricus bisporus)
artykuł [AUT.] Wojciech Radzki, [AUT.] Marta Ziaja-Sołtys , [AUT.] Jakub Nowak , [AUT.] Jolanta Topolska , [AUT.] Anna Bogucka-Kocka , [AUT.] Aneta Sławińska, [AUT. KOR.] Monika Michalak-Majewska, [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś, [AUT.] Andrzej Kuczumow . INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2019 T. 54 Nr 4 s. 1405-1412, DOI: 10.1111/ijfs.14084

2018

24. Chemical characteristics and physical properties of functional snacks enriched with powdered tomato
artykuł [AUT. KOR.] Agnieszka Wójtowicz, [AUT.] Marta Zalewska-Korona, [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś, [AUT.] Krystyna Skalicka-Woźniak , [AUT.] Anna Oniszczuk. POLISH JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION SCIENCES 2018 T. 68 Nr 3 s. 251-261, DOI: 10.1515/pjfns-2017-0028

2017

29. Technologia sous-vide - korzyści i zagrożenia
inne publikacje [AUT. KOR.] Monika Michalak-Majewska, [AUT.] Piotr Stanikowski, [AUT.] Waldemar Gustaw, [AUT.] Aneta Sławińska, [AUT.] Wojciech Radzki, [AUT.] Katarzyna Skrzypczak, [AUT.] Ewa Jabłońska-Ryś. W: VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Żywnośc- Żywienie- Dietetyka : "Dietetyka w gastronomii i cateringu", Materiały konferencyjne, Częstochowa 2017 2017, 978-83-7455-545-6
Elementów na stronie: