2024

2023

2. Wpływ sezonu produkcji na zawartość witamin lipofilnych w mleku krów rasy simentalskiej
inne publikacje [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak. W: Chów i hodowla bydła wobec aktualnych wyzwań ekonomicznych i społeczno-środowiskowych: XXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła, Zakopane, 27 – 30 marca 2023 r. Opracowanie redakcyjne materiałów konferencyjnych / Krzysztof Adamczyk, Kraków 2023 2023, s. 43, 978-83-926689-7-8

2022

3. Aktywność przeciwutleniająca jogurtów naturalnych w czasie chłodniczego przechowywania
inne publikacje [AUT.] Magdalena Stobiecka, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Barbara Topyła. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 64-65
4. Wpływ dodatku huminowo-mineralnego żywieniu krów na wartość odżywczą i właściwości koagulujące mleka
inne publikacje [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Mariusz Florek. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 68-69
5. Jakość jogurtów wytworzonych z dodatkiem pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.)
inne publikacje [AUT.] Joanna Wajs, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Barbara Topyła. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 70-71
6. Zawartość aminokwasów w mleku i jogurtach wytworzonych na jego bazie z uwzględnieniem wpływu sezonu produkcji
inne publikacje [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Wajs, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Anna Teter. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 32
7. Walory prozdrowotne serów podpuszczkowych wytwarzanych w warunkach rzemieślniczych z mleka krów ras lokalnych
inne publikacje [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Witold Chabuz. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 52
8. Wyroby mleczne na bazie mleka krów ras lokalnych jako tradycyjne produkty regionalne
inne publikacje [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Wioletta Sawicka-Zugaj. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 81
9. Residues of pesticides and heavy metals in polish varietal honey
artykuł [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Ewa Poleszak , [AUT.] Mariusz Florek. Foods 2022 T. 11 Nr 15 s. 2362, DOI: 10.3390/foods11152362
10. Technologie produkcji i przetwarzania mleka o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych lub obniżające nadwrażliwość pokarmową
rozdział z monografii [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Wioletta Sawicka-Zugaj, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 7-53, 978-83-7259-353-5
11. Znaczenie białek serwatkowych w dietetyce i kosmetologii
rozdział z monografii [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Barbara Topyła. W: Dietetyka i kosmetologia a zdrowy styl życia / redakcja naukowa Beata Mydłowska, Warszawa 2022 2022, Wydawnictwo DiG s. 173-192, 978-83-286-0208-3
12. Znaczenie produktów pszczelich w dietetyce i kosmetologii. Miód, wosk i kit pszczeli
rozdział z monografii [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król. W: Dietetyka i kosmetologia a zdrowy styl życia / redakcja naukowa Beata Mydłowska, Warszawa 2022 2022, Wydawnictwo DiG s. 193-208, 978-83-286-0208-3
13. Znaczenie produktów pszczelich w dietetyce i kosmetologii. Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy i jad pszczeli
rozdział z monografii [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek. W: Dietetyka i kosmetologia a zdrowy styl życia / redakcja naukowa Beata Mydłowska, Warszawa 2022 2022, Wydawnictwo DiG s. 209-220, 978-83-286-0208-3
15. Właściwości żywicy z Croton lechleri oraz jej zastosowanie w produktach kosmetycznych
inne publikacje [AUT.] Justyna Ciećko , [AUT.] Adrianna Romańska , [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Dmoch. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne”. Streszczenia, Lublin 2022 2022, s. 48
16. Kombucha - właściwości prozdrowotne i kosmetyczne
inne publikacje [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Aleksandra Kurzajewska , [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Piotr Domaradzki.
18. Znaczenie pyłku kwiatowego jako naturalnego surowca w dietetyce i kosmetologii
inne publikacje [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Dmoch. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne”. Streszczenia, Lublin 2022 2022, s. 58
19. Jakość wybranych olejów roślinnych wykorzystywanych w produktach kosmetycznych
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Mariia Semenchenko , [AUT.] Justyna Ciećko , [AUT.] Adrianna Romańska . W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne”. Streszczenia, Lublin 2022 2022, s. 77
20. Jakość i bezpieczeństwo miodów dostępnych na rynku lubelskim
rozdział z monografii [AUT.] Patrycja Walasek , [AUT.] Martyna Bednarczyk , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 67-73
23. Jakość i bezpieczeństwo preparatów do początkowego żywienia niemowląt
rozdział z monografii [AUT.] Aleksandra Gajowik , [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Barbara Topyła. W: Wybrane zagadnienia z zakresu bromatologii.T. 2 pod redakcją / Marka Babicza, Kingi Kropiwiec-Domańskiej, Urszuli Szymanowskiej, Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie T. 2 s. 32-38, 978-83-7259-369-6

2021

24. Wpływ dodatku rokitnika (Hippophae rhamnoides L) na jakość jogurtów probiotytcznych
inne publikacje [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Wajs, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Barbara Topyła. W: 14 Konferencja Naukowa z cyklu Żywność XXI wieku : Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta.Materiały konferencyjne, Kraków 16-17 września 2021 r. Red / Dorota Gałkowska, Stanisław Kowalski, Gabriela Zięć, Kraków 2021 2021, s. 53, 978-83-946796-9-9
25. Content of selected antioxidant compounds in raw milk produced on a certified organic farm and in yoghurt made from IT
inne publikacje [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Joanna Wajs, [AUT.] Barbara Topyła. W: XII International Scientific Agriculture Symposium “AGROSYM 2021”, Jahorina, October 07 - 10, 2021. Book of abstract. Editor / Dusan Kovacevic, Sarajevo 2021 2021, s. 442, 978-99976-787-8-2
26. Surowce zwierzęce wykorzystywane w kosmetyce
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Agnieszka Kaliniak-Dziura, [AUT.] Piotr Skałecki, [AUT.] Mariusz Florek, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Małgorzata Dmoch, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko, [AUT.] Monika Ziomek. W: Wybrane aspekty biokosmetologii. Pod redakcją Mirosławy Chwil i Bożeny Denisow, Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 151-177, 978-83-7259-354-2
27. Produkty pszczele jako surowce pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane w kosmetyce
rozdział z monografii [AUT.] Justyna Komsta , [AUT.] Sylwia Sosik , [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Marek Kowalczyk, [AUT.] Małgorzata Ryszkowska-Siwko. , Lublin 2021 2021, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 51-57

2020

28. Zmiany jakości mleka spożywczego podczas przechowywania
rozdział z monografii [AUT.] Joanna Jędrusyna , [AUT.] Karolina Król , [AUT.] Magdalena Stobiecka, [AUT.] Aleksandra Krochmal , [AUT.] Barbara Topyła. , Lublin 2020 2020, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 28-37

2019

29. Mleko rodzimych ras jako surowiec do produkcji serów o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych
rozdział z monografii [AUT.] Jolanta Król, [AUT.] Aneta Brodziak, [AUT.] Joanna Barłowska, [AUT.] Aldona Kawęcka, [AUT.] Władysław Migdał , [AUT.] Zygmunt Litwińczuk, [AUT.] Anna Teter, [AUT.] Monika Kędzierska-Matysek, [AUT.] Barbara Topyła, [AUT.] Małgorzata Sikora , [AUT.] Iwona Radkowska . W: Rasy rodzime w ochronie przyrody i produkcji żywności prozdrowotnej / redakcja naukowa Tomasz M. Gruszecki, Andrzej Junkuszew., Lublin 2019 2019, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 190-204, 978-83-7259-304-7
Elementów na stronie: