2024

1. Influence of apple pomace on the oxidation status, fatty acidcontent, colour stability and microbiological profile of baked meat products
artykuł [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Maciej Ireneusz Kluz , [AUT.] Miroslava Kačániová , [AUT.] Natália Čmiková , [AUT.] Elżbieta Solska, [AUT.] Katarzyna Mazurek . INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2024 T. 59 Nr 3 s. 1591-1604, DOI: 10.1111/ijfs.16908

2023

2. Reduction of nitrite in canned pork through the application of black currant (Ribes nigrum L.) leaves extract
artykuł [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT.] Karolina Ferysiuk, [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Barbara Filipczak , [AUT.] Monika Trząskowska , [AUT.] Marcin Kruk , [AUT.] Danuta Kołożyn-Krajewska , [AUT.] Ruben Dominguez . MOLECULES 2023 T. 28 Nr 4 s. 1749, DOI: 10.3390/molecules28041749
3. Health and safety aspects of traditional European meat products. A review
artykuł [AUT.] Michał Halagarda , [AUT.] Karolina Maria Wójciak . MEAT SCIENCE 2023 T. 184 s. 108623, DOI: 10.1016/j.meatsci.2021.108623
4. Wpływ sonikacji na jakość mięsa liofilizowanego
inne publikacje [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Stasiak Joanna , [AUT.] Karolina Maria Wójciak .

2022

8. Ocena przydatności mięsa jagniąt ras wrzosówka, uhruska i świniarka oraz mleka fermentowanego do produkcji niepeklowanych wędlin surowych dojrzewających
inne publikacje [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Krzysztof Patkowski, [AUT.] Karolina Maria Wójciak . W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 44
9. Jakość wyrobów blokowych z mięsa jagnięcego z dodatkiem fermentowanego mleka
inne publikacje [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Justyna Libera, [AUT.] Krzysztof Patkowski. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 76
10. Zastosowanie kocanki piaskowej (Helichrysum arenarium) w produkcji ekologicznej wołowiny surowo dojrzewającej
inne publikacje [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Dariusz Stasiak. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 84
11. Funkcjonalne wyroby mięsne o obniżonej zawartości azotanów
rozdział z monografii [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 87-110, 978-83-7259-353-5
12. Peptides as potentially anticarcinogenic agent from functional canned meat product with willow extract
artykuł [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Monika Prendecka-Wróbel , [AUT.] Karolina Ferysiuk. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 20 s. 6936, DOI: 10.3390/molecules27206936
17. Wpływ dodatku nasion gryki na jakość pasztetu mięsnego
inne publikacje [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT.] Dariusz Stasiak. W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 45, 978-83-7259-372-6, DOI: 10.24326/mon.2022.11
18. Trendy wykorzystania produktów zbożowych w przetwórstwie mięsa
inne publikacje [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Karolina Maria Wójciak . W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 46, 978-83-7259-372-6

2021

20. Selected nutrients determining the quality of different cuts of organic and conventional pork
artykuł [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT.] Michał Halagarda , [AUT.] Sascha Rohn , [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik. EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2021 T. 247 Nr 6 s. 1389-1400, DOI: 10.1007/s00217-021-03716-y
22. Technological properties and selected safety aspects of different cuts of organic and conventional pork
artykuł [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT.] Popek Stanisław , [AUT.] Sascha Rohn , [AUT.] Michał Halagarda . INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 T. 56 Nr 12 s. 6192-6203, DOI: 10.1111/ijfs.15217
23. Fortyfikacja ekstraktem z liści czarnej porzeczki (Ribes Nigrum L.) konserw wieprzowych ze zredukowanym dodatkiem azotanu (III) sodu
inne publikacje [AUT.] Karolina Ferysiuk, [AUT.] Karolina Maria Wójciak . W: Żywność w strategii Zielonego Ładu : XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, 1-2 lipca 2021 Gdańsk, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny : Materiały konferencyjne, [b.m.] [2021] 2021, s. 9
24. Wpływ dodatku ekstraktu z Silybum marianum na wybrane wyróżniki jakości sterylizowanych konserw wieprzowych
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Karolina Ferysiuk, [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT.] Adrianna Stasiewicz . W: Żywność w XXI wieku od producenta do konsumenta, Kraków 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 184-197, 978-83-953897-2-6
25. Ocena możliwości zastosowania ekstraktu z ostropestu plamistego w konserwie wieprzowej sterylizowanej jako czynnika kształtującego potencjał przeciwutleniający produktu
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Karolina Maria Wójciak , [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Natalia Łatwińska . W: Żywność w XXI wieku od producenta do konsumenta, Kraków 2021 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 198-207, 978-83-953897-2-6
27. Charakterystyka i możliwości aplikacyjne wierzbówki kiprzycy (Epilobium angustifolium L.)
rozdział z monografii [AUT.] Karolina Ferysiuk, [AUT.] Karolina Maria Wójciak . W: Nauki przyrodnicze: Fauna i flora. Redakcja naukowa / Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Poznań 2021 2021, Młodzi Naukowcy s. 89-97, 978-83-66743-30-4
28. Innowacje w produkcji wyrobów mięsnych
artykuł [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Karolina Maria Wójciak . Przemysł Spożywczy 2021 T. 75 Nr 3 s. 6-10, DOI: 10.15199/65.2021.3.2

2020

30. Wpływ ekstraktów z wybranych roślin zielnych na stabilizację nitrozylomiochromogenu w konserwach mięsnych z obniżoną zawartością azotanu (III) sodu
rozdział z monografii [AUT.] Karolina Ferysiuk, [AUT.] Karolina Maria Wójciak . W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta: monografia / pod redakcją naukową Stanisława Kowalskiego, Gabrieli Zięć, Iwony Drożdż, Kraków 2020 2020, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie s. 206-219, 978-83-66602-10-6
Elementów na stronie: