2023

1. Changes in the content of vitamin C during storage of viburnum, rowan and wild rose fruits
inne publikacje [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Ewa Małek . W: Książka streszczeń. XXVII sesja naukowa sekcji młodej kadry naukowej "Rozwój nauk o żywności. Zrównoważona przyszłość" 11-12 maja 2023, Warszawa (The book of abstracts. Xth international session of young scientific staff "Food science development. Sustainable future" 11-12 may 2023, Warsaw)., Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Warszawa 2023 2023, s. 94
2. The effect of fruit additives on the health-promoting properties of green tea
inne publikacje [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: Książka streszczeń. XXVII sesja naukowa sekcji młodej kadry naukowej "Rozwój nauk o żywności. Zrównoważona przyszłość" 11-12 maja 2023, Warszawa (The book of abstracts. Xth international session of young scientific staff "Food science development. Sustainable future" 11-12 may 2023, Warsaw)., Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Warszawa 2023 2023, s. 84
3. Stability tests of mixed extracts based on blackberry leaves during freezing and freeze-drying process and storage
inne publikacje [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: International Conference "Food Science and Nutrition Research" 11-13 September, Valencia, Spain., Valencia 2023 2023, s. 32-33
4. Evaluation of the isobologram method for the assessment of mixtures based on black currant leaves
inne publikacje [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Marzena Pabich. W: International Conference "Food Science and Nutrition Research" 11-13 September, Valencia, Spain., Valencia 2023 2023, s. 1
5. Sea buckthorn extracts as potential food additives, assessment of their antibacterial and antioxidant properties
inne publikacje [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Rybczyńska-Tkaczyk Kamila , [AUT.] Bohacz Justyna , [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: International Conference "Food Science and Nutrition Research" 11-13 September, Valencia, Spain., Valencia 2023 2023, s. 23
6. Effect of honey addition on the antioxidant activity of coffee infusions
inne publikacje [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Marzena Pabich. W: XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ „Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość”. Warszawa, 11-12.05.2023. Książka streszczeń., Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Warszawa 2023 2023, s. 101
7. Phenolic compounds in fractionated blackcurrant leaf extracts in relation to the biological activity of the extracts
artykuł [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Renata Kontek , [AUT.] Beata Marciniak . MOLECULES 2023 T. 28 Nr 22 s. 7459, DOI: 10.3390/molecules28227459

2022

9. Aktywność antyoksydacyjna ekstraktów polifenolowych pozyskanych z kwiatów forsycji
inne publikacje [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Naturalne surowce lecznicze i kosmetyczne”. Streszczenia, Lublin 2022 2022, s. 62, DOI: 10.24326/mon.2022.13
10. LC-QTOF-MS comparison of phenolic compound profiles in plant extracts during storage
inne publikacje [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: 5th Edition of innovations in food science and human nutrition / Book of abstract / 20-21.09.2022 Barcelona, Barcelona 2022 2022, s. 61
11. Assessment of antioxidant properties and qualitative analysis of blackcurrant leaf extract and its fraction
inne publikacje [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Marzena Pabich. W: 12th International Conference on Biotechnology and Bioengineering 2022 and 6th International Conference on Agricultural and Food Science 2022 : Conference Program and Abstract Book, [b.m] 2022 2022, s. 94-95

2020

2019

15. The assessment of the impact of C. annuum L. extract on the antioxidant capacity and lipid oxidation of canned pork
inne publikacje [AUT.] Karolina Ferysiuk, [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: XXIV Sesja Naukowa sekcji Młodej kadry naukowej PTTŻ oraz VII International Session of Young Scientific Staff "Żywność - wczoraj, dziś i na zdrowe jutro", Olsztyn 23-24 maja 2019 r., [Olsztyn] 2019 2019

2018

18. Wpływ procesów kulinarnych, warunków przechowywania oraz technologii fresh cut na właściwości przeciwutleniające warzyw i owoców
rozdział z monografii [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Małgorzata Materska. W: Procesy technologiczne a jakość żywności / Pod redakcją naukową Karoliny M. Wójciak, Małgorzaty Karwowskiej, Lublin 2018 2018, 978-83-63-761-75-2
19. Porównanie metod ekstrakcyjnych przy przygotowaniu preparatów roślinnych o korzystnych właściwosciach prozdrowotnych
rozdział z monografii [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Barbara Kulik , [AUT.] Anna Stępnikowska . W: Prozdrowotne właściwości żywności. Aspekty żywieniowe i technologiczne / Pod redakcją naukową: Małgorzaty Karwowskiej, Izabelli Jackowskiej, Lublin 2018 2018, 978-83-63761-51-6
20. Porównanie zawartości składników bioaktywnych w nasionach oraz innych częściach anatomicznych soi
inne publikacje [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: Żywność a składniki bioaktywne. XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku, Kraków, 24-25 września 2018 r. : komunikaty / Iwona Drożdż,Tomasz Tarko, Emilia Bernaś, Marta Liszka-Skoczylas, Jacek Słupski (redaktorzy) ; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, Wydział Technologii Żywności. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków 2018 2018, s. 64, 978-83-946796-3-7
21. Porównanie zawartości składników bioaktywnych w nasionach oraz innych częściach anatomicznych soi
rozdział z monografii [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych pod red. Jacka Słupskiego, Tomasza Tarko, Iwony Drożdż, Kraków 2018 2018, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności s. 27-36, 978-83-946796-1-3
22. Ekstrakty z papryki źródłem substancji bioaktywnych
artykuł [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Marzena Pabich. PRZEMYSL CHEMICZNY 2018 T. 97 Nr 9 s. 1588-1590, DOI: 10.15199/62.2018.9.4

2017

23. Hipokaliemia a dieta
inne publikacje [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Monika Bojanowska, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. W: XX Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna : Pierwiastki - Środowisko - Zdrowie, pod honorowym patronatem J.M. Rektora Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Prof. dr hab. Andrzeja Dropa, Lublin, 27 maja 2017 r., [b.w], [b.m] 2017, s. 89, 978-83-943487-0-0
25. Wpływ rodzaju rozpuszczalnika na aktywność przeciwrodnikową ekstraktów ziołowych
rozdział z monografii [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Barbara Chilczuk, [AUT.] Marzena Pabich, [AUT.] Monika Sachadyn-Król. W: Żywność dla przyszłości, XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywnieniu PAN / redaktor merytoryczny Anna Pęksa, Wrocław, 2017 2017, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu s. 221-228, 978-83-7717-264-3

2016

26. Znaczenie selenu w chorobach nowotworowych i jego rola jako antyoksydanta
inne publikacje [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Monika Małecka . W: Znaczenie pierwiastków chemicznych w środowisku i medycynie. XIX Naukowa Lubelska Konferencja Magnezologiczna. Lublin, 4 czerwca 2016 r., [Lublin] 2016, s. 90-90
27. Określenie wpływu jakości rozpuszczalnika na potencjał antyoksydacyjny naparów z wybranych roślin ziołowych
inne publikacje [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Barbara Kulik , [AUT.] Robert Waraczewski, [AUT.] Anna Małek-Woźnica . W: Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju : VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Tygiel 2016 : abstrakty / redakcja Kamil Maciąg, Monika Olszówka, Krzysztof Bałękowski., Lublin 2016, s. 323-324, 978-83-65272-32-4
28. Określenie wpływu rodzaju wody na potencjał antyoksydacyjny naparów z wybranych roślin ziołowych
rozdział z monografii [AUT.] Monika Staszowska-Karkut, [AUT.] Małgorzata Materska, [AUT.] Barbara Kulik , [AUT.] Robert Waraczewski. W: Rośliny - przegląd wybranych zagadnień / redakcja: Kinga Kropiwiec, Mirosław Szala, Lublin 2016 2016, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 175-184, 978-83-65598-13-4
29. Chalkony
monografia [AUT.] Daniel Kamiński, [AUT.] Iwona Budziak , [AUT.] Anna Ciołek, [AUT.] Renata Czeczko, [AUT.] Paweł Muszyński, [AUT.] Monika Staszowska-Karkut. Lublin 2016 2016, 978-83-63761-84-4
Elementów na stronie: