Akumulacja toksycznych substancji w glebie, powietrzu i wodzie stale rośnie ze względu na
szybką urbanizację i znaczne zanieczyszczenie środowiska. Najbardziej toksycznymi substancjami
są metale ciężkie, które występują wszechobecnie w przyrodzie. Powodują one poważne i szkodliwe
skutki dla organizmów żywych, szczególnie dla ludzi. Źródłem metali ciężkich w diecie człowieka
są głównie rośliny i produkty roślinne. Rośliny są wrażliwe na warunki środowiskowe, gromadzą
metale ciężkie poprzez system korzeniowych, absorpcję dolistną oraz osadzanie określonych
pierwiastków na liściach, a intensywność tego procesu zmienia ogólny skład pierwiastkowy rośliny.
Niektóre metale ciężkie: arsen, ołów, kadm i rtęć mają działanie toksyczne. Możliwość, że metale
ciężkie mogą być przenoszone na ludzi i zwierzęta poprzez stosowanie ziół uprawianych na
zanieczyszczonych obszarach, jest poważnym problem tradycyjnej i ziołowej medycyny.