Charakterystyka i właściwości prozdrowotne roślin strączkowych (Characteristics and health properties of legumes)

Abstrakt

Rośliny strączkowe są jednymi z głównych pokarmów w diecie ludzi od zarania wieków. W dzisiejszych czasach obserwuje się malejące spożycie nasion roślin strączkowych na rzecz produktów mięsnych i żywności przetworzonej. Powodem mniejszego zainteresowania są głównie problemy ze strony układu pokarmowego, które występują po zjedzeniu posiłku zawierającego rośliny strączkowe. Jednak istnieje wiele korzyści spożywania tych roślin. Są one bowiem źródłem białka, które jest ważnym składnikiem odżywczym, pełniącym rolę m.in. budulcową. Posiadają duże ilości błonnika, obniżają poziom glukozy oraz lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Bogate są w wiele składników mineralnych (żelazo, magnez, fosfor), witaminy (z grupy B) oraz związki bioaktywne (przeciwutleniacze). Rośliny strączkowe to nie tylko bogate źródło białka, ale także biologicznie aktywnych peptydów. Peptydy bioaktywne obniżają ciśnienie krwi, wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne czy opioidowe. Powstają one na drodze hydrolizy enzymatycznej białek. Hydroliza ta jest wykorzystywana w produkcji suplementów diety oraz nutraceutyków, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-66392-59-5
2020
Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność i żywienie
124-129
Młodzi Naukowcy
0
0
0
0