Rośliny strączkowe są jednymi z głównych pokarmów w diecie ludzi od zarania wieków.
W dzisiejszych czasach obserwuje się malejące spożycie nasion roślin strączkowych na rzecz
produktów mięsnych i żywności przetworzonej. Powodem mniejszego zainteresowania są głównie
problemy ze strony układu pokarmowego, które występują po zjedzeniu posiłku zawierającego
rośliny strączkowe. Jednak istnieje wiele korzyści spożywania tych roślin. Są one bowiem źródłem
białka, które jest ważnym składnikiem odżywczym, pełniącym rolę m.in. budulcową. Posiadają duże
ilości błonnika, obniżają poziom glukozy oraz lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Bogate są w wiele
składników mineralnych (żelazo, magnez, fosfor), witaminy (z grupy B) oraz związki bioaktywne
(przeciwutleniacze). Rośliny strączkowe to nie tylko bogate źródło białka, ale także biologicznie
aktywnych peptydów. Peptydy bioaktywne obniżają ciśnienie krwi, wykazują działanie
przeciwutleniające, przeciwbakteryjne czy opioidowe. Powstają one na drodze hydrolizy
enzymatycznej białek. Hydroliza ta jest wykorzystywana w produkcji suplementów diety oraz
nutraceutyków, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.