W dzisiejszych czasach konsumenci mają wysokie oczekiwania odnośnie jakości
sensorycznej, funkcjonalności i wartości odżywczej produktów. Przywiązują również dużą wagę do
stosowania przyjaznych środowisku technologii produkcji żywności. Ze względu na te rosnące
wymagania konsumentów dotyczące żywności, w ostatnich latach w przemyśle spożywczym
wykorzystuje sie nowe technologie przetwarzania żywności. Jedną z nich jest pulsacyjne pole
elektryczne (PEF) (ang. pulsed electric field). Pulsacyjne pole elektryczne jest jedną z metod
nietermicznych, którą stosuje się do kontrolowania bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz zmiany
cech (odżywczych, sensorycznych oraz fizykochemicznych) produktów spożywczych. Zasada
działania PEF opiera się na powstawaniu porów w błonie komórkowej pod wpłwem krótkich
impulsów energii elektrycznej, co wpływa na wzrost jej przepuszczalności. Dzięki indukowaniu
porów możliwy jest swobodny przepływ różnych składników przez błonę komórkową na przykład
jonów, cząsteczek a nawet bardziej złożonych związków do wnętrza komórki. Pulsacyjne pole
elektryczne można wykorzystać do polepszenia wydajności takich procesów jak ekstrakcja, suszenie,
mrożenie czy w przemyśle mięsnym lub do modyfikacji struktury skrobi.