Spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych oraz nieodpowiednio
zbilansowana dieta powodują niedobór pierwiastków (na przykład magnezu, cynku, wapnia i selenu),
które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedostateczne spożycie
składników mineralnych prowadzi do zaburzeń metabolicznych, pogorszenia odporności, złego stanu
zdrowia oraz samopoczucia. Skrajne niedobory pierwiastków śladowych prowadzą do zwiększenia
zachorowalności oraz umieralności wśród ludzi. Stosowanie suplementów diety może prowadzić do
wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych. Dodatkowo składniki mineralne występujące
w preparatach farmakologicznych charakteryzują się niską biodostępnością. Wprowadzenie do diety
żywności wzbogaconej jest jednym ze sposobów profilaktyki i leczenia niedoborów składników
odżywczych. Do wzbogacania żywności w składniki mineralne można zastosować pulsacyjne pole
elektryczne (PEF). Pulsacyjne pole elektryczne powoduje wzrost przepuszczalności błony
komórkowej, co prowadzi do zwiększenia bioakumulacji pierwiastków we wnętrzu komórki.
Najczęściej wzbogacane w jony metali są biomasy komórkowe drożdży oraz bakterii, które później
mogą zostać wykorzystane do produkcji żywności funkcjonalnej.