Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego do bioakumulacji jonów metali w biomasie komórkowej drożdży i bakterii (Application of a pulsed electric field for the bioaccumulation of metal ions in the cell biomass of yeast and bacteria)

Abstrakt

Spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych oraz nieodpowiednio zbilansowana dieta powodują niedobór pierwiastków (na przykład magnezu, cynku, wapnia i selenu), które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedostateczne spożycie składników mineralnych prowadzi do zaburzeń metabolicznych, pogorszenia odporności, złego stanu zdrowia oraz samopoczucia. Skrajne niedobory pierwiastków śladowych prowadzą do zwiększenia zachorowalności oraz umieralności wśród ludzi. Stosowanie suplementów diety może prowadzić do wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych. Dodatkowo składniki mineralne występujące w preparatach farmakologicznych charakteryzują się niską biodostępnością. Wprowadzenie do diety żywności wzbogaconej jest jednym ze sposobów profilaktyki i leczenia niedoborów składników odżywczych. Do wzbogacania żywności w składniki mineralne można zastosować pulsacyjne pole elektryczne (PEF). Pulsacyjne pole elektryczne powoduje wzrost przepuszczalności błony komórkowej, co prowadzi do zwiększenia bioakumulacji pierwiastków we wnętrzu komórki. Najczęściej wzbogacane w jony metali są biomasy komórkowe drożdży oraz bakterii, które później mogą zostać wykorzystane do produkcji żywności funkcjonalnej.

Autorzy

rozdział z monografii
Polski
978-83-66392-91-5
2021
Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywienie i żywność
75-80
Młodzi Naukowcy
5
0
0
0