2024

1. Influence of apple pomace on the oxidation status, fatty acidcontent, colour stability and microbiological profile of baked meat products
artykuł [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Maciej Ireneusz Kluz , [AUT.] Miroslava Kačániová , [AUT.] Natália Čmiková , [AUT.] Elżbieta Solska, [AUT.] Katarzyna Mazurek . INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2024 T. 59 Nr 3 s. 1591-1604, DOI: 10.1111/ijfs.16908
3. Nutritional value and physicochemical properties of male and female broad-breasted Bronze turkey muscle
artykuł [AUT.] Anna Czech, [AUT.] Piotr Domaradzki, [AUT.] Mateusz Niedzielak , [AUT. KOR.] Joanna Stadnik. Foods 2024 T. 13 Nr 9 s. 1369, DOI: 10.3390/foods13091369
5. Edible offal as a valuable source of nutrients in the diet—A review.
artykuł [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Patryk Siczek . Nutrients 2024 T. 16 s. 1609, DOI: 10.3390/nu16111609
6. Zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności - czyli czy powinniśmy baś się żywności?
rozdział z monografii [AUT.] Agnieszka Latoch. W: Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę. Opracowanie podsumowujące projekt. Pod redakcją Moniki Michalak - Majewskiej, Lublin 2024 2024, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 17-25, 978-83-7259-431-0, DOI: 10.24326/mon.2024.6
7. Zarys technologii produkcji wędlin.
rozdział z monografii [AUT.] Agnieszka Latoch. W: Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę. Opracowanie podsumowujące projekt. Pod redakcją Moniki Michalak - Majewskiej, Lublin 2024 2024, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 31-45, 978-83-7259-431-0, DOI: 10.24326/mon.2024.6
8. Tomato pomace as natural antioxidants inhibiting oxidation processes in raw fermented sausages.
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska. W: 3rd International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 24 April 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2024 2024, s. 014, DOI: 10.24326/ICDSUPL3.F014
9. Sterilized canned lamb with non-standard starch as a fat replacement - comparison of properties during storage
inne publikacje [AUT. KOR.] Robert Waraczewski, [AUT.] Joanna Stasiak , [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Dariusz Stasiak, [AUT.] Bartosz Sołowiej. W: 3rd International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 24 April 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2024 2024, s. 016, DOI: 10.24326/ICDSUPL3.F016
10. Wpływ zastosowania czosnku niedźwiedziego (Allinum Ursinum L) w żywieniu indyków na potencjał przeciwutleniający mięsa.
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska. W: Żywność wobec wyzwań współczesnego świata. XXVIII sesja naukowe sekcji młodej kadry naukowej. Książka streszczeń. 16-17 maj 2024, Gdańsk., Gdańsk 2024 2024, s. 43
11. Tomato pomace powder as a functional ingredient in minced meat products—influence on technological and sensory properties of traditional serbian minced meat product Ćevapi
artykuł [AUT. KOR.] Slaviša Stajić , [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Sanja Đurđević , [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Boris Pisinov , [AUT.] Igor Tomasevic , [AUT.] Vladimir Kurćubić . Processes 2024 T. 12 Nr 7 s. 1330, DOI: 10.3390/pr12071330
12. Jak postępować z żywnością?
artykuł [AUT.] Agnieszka Latoch. Gospodyni 2024 Nr 4 s. 40-43
13. Effects of whey proteins and erythritol combination on the physical and quality characteristics of untempered, high-protein white chocolates without the saccharose addition
artykuł [AUT. KOR.] Maciej Nastaj, [AUT.] Bartosz Sołowiej, [AUT.] Konrad Terpiłowski , [AUT.] Wojciech Kucia , [AUT.] Igor Tomasevic , [AUT.] J. Podkościelna . INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL 2024 T. 157 s. 106007, DOI: 10.1016/j.idairyj.2024.106007
14. Influence of plant-based structuring ingredients on physicochemical properties of whey ice creams
artykuł [AUT.] Marta Tomczyńska-Mleko, [AUT.] Artur Mykhalevych , [AUT.] Victoria Sapiga , [AUT.] Galyna Polishchuk , [AUT.] Konrad Terpiłowski , [AUT.] Stanisław Mleko, [AUT.] Bartosz Sołowiej, [AUT.] Salvador Perez-Huertas . Applied Sciences-Basel 2024 T. 14 Nr 6 s. 2465, DOI: 10.3390/app14062465

2023

16. Novel α-glucosidase inhibitory peptides identified in silico from dry-cured pork loins with probiotics through peptidomic and molecular docking analysis
artykuł [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Aleksandra Łupawka , [AUT.] Agata Michalska . Nutrients 2023 T. 15 Nr 16 s. 3539, DOI: 10.3390/nu15163539
17. Wpływ fermentacji mlekowej na przebieg procesu technologicznego i wybrane wyróżniki jakościowe piwa
rozdział z monografii [AUT.] Sylwia Rząd-Kosidło . W: Mikrobiologia środowiskowa i przemysłowa: aktualne trendy oraz perspektywy. Redakcja: Kinga Kalbarczyk, Kamil Maciąg, Lublin 2023 2023, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o. s. 41-58, 978-83-67881-10-4
21. Wpływ dodatku liofilizowanego miąższu czerwonej pitaji (Hylocereus undatus) na stabilność barwy pieczeni wieprzowej
rozdział z monografii [AUT.] Paulina Kęska, [AUT. KOR.] Joanna Stadnik, [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT.] Szymon Czerniak , [AUT.] Patrycja Gazda , [AUT.] Łukasz Siłka . W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu. Monografia pod redakcją naukową / Emilii Bernaś, Doroty Gałkowskiej, Kingi Topolskiej, Kraków 2023 2023, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ s. 164-175, 978-83-953897-5-7
22. Impact of storage conditions of yogurt dry ingredients on the physicochemical properties of the final product
artykuł [AUT.] Konrad Terpiłowski , [AUT.] Ignace Lange , [AUT.] Krzysztof Kowalczyk, [AUT.] Marta Tomczyńska-Mleko, [AUT.] Viktoria Sapiga , [AUT.] Marta Wesołowska-Trojanowska, [AUT.] Stanisław Mleko, [AUT.] Salvador Perez-Huertas . Applied Sciences-Basel 2023 T. 13 Nr 24 s. 13201, DOI: 10.3390/app132413201
23. Zastosowanie mlecznych napojów fermentowanych i techniki sous-vide w kreowaniu kruchości wieprzowiny
inne publikacje [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT.] Małgorzata Moczkowska-Wyrwisz , [AUT.] Piotr Sałek , [AUT.] Dariusz Stasiak. W: Mięso i jego przyszłość w erze zrównoważonego rozwoju. Poznań 28.09.2023, Poznań 2023 2023
24. Cold gelation of whey protein isolate with sugars in an ultrasound environment
artykuł [AUT.] Marta Tomczyńska-Mleko, [AUT.] Katsuyoshi Nishinari , [AUT.] Stanisław Mleko, [AUT.] Konrad Terpiłowski , [AUT.] Salvador Perez-Huertas . FOOD HYDROCOLLOIDS 2023 T. 139 s. 108510, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2023.108510
25. Zastosowanie serwatki z ekologicznego mleka krowiego i koziego oraz ekologicznych soków owocowych do otrzymywania napojów fermentowanych.
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Jagoda Szafrańska, [AUT.] Bartosz Sołowiej. W: Lokalne rasy zwierząt w ochronie bioróżnorodności i zachowaniu tradycji regionów / pod redakcją Witolda Chabuza i Wioletty Sawickiej-Zuga, Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 102-107, 978-83-7259-413-6
26. Influence of tomato pomace on selected quality characteristics of raw fermented sausages.
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska. W: 2nd International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 19 April 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2023 2023, s. 046, DOI: 10.24326/ICDSUPL2.T046
27. Wytłoki pomidorowe jako innowacyjny dodatek do kiełbas surowo dojrzewających o obniżonej zawartości azotanów.
inne publikacje [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska. W: "Rozwój nauk o żywności. Zrównoważona przyszłość". Książka streszczeń. XXVII sesja naukowa sekcji młodej kadry naukowej 11-12 maj, Warszawa., Warszawa 2023 2023, s. 54
28. The utilization of non-standard hydrocolloids in meat gel strengthening of sterilized canned lamb.
inne publikacje [AUT. KOR.] Robert Waraczewski, [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Joanna Stasiak . W: Książka streszczeń. XXVII sesja naukowa sekcji młodej kadry naukowej "Rozwój nauk o żywności. Zrównoważona przyszłość" 11-12 maja 2023, Warszawa (The book of abstracts. Xth international session of young scientific staff "Food science development. Sustainable future" 11-12 may 2023, Warsaw)., Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Warszawa 2023 2023, s. 78
29. Eurasian consumers' food safety beliefs and trust issues in the age of COVID-19: evidence from an online survey in 15 countries
artykuł [AUT.] Igor Tomasevic , [AUT.] Garegin Hambardzumyan , [AUT.] Gayane Marmaryan , [AUT.] Aleksandra Nikolić , [AUT.] Alen Mujcinovic , [AUT.] Weizheng Sun , [AUT.] Xiao-Chen Liu , [AUT.] Bursać Danijela Kovačević , [AUT.] Markovinović Anica Bebek , [AUT.] Nino Terjung , [AUT.] Volker Heinz , [AUT.] Maria Papageorgiou , [AUT.] Adriana Skendi , [AUT.] Gunjan Goel , [AUT.] Mamta Raghav , [AUT.] Zotte Antonella Dalle , [AUT.] Dimitar Nakov , [AUT.] Valentina Velkoska , [AUT.] Bartosz Sołowiej, [AUT.] Anastasia Semenova , [AUT.] Oksana A. Kuznetsova , [AUT.] Miroslav Krocko , [AUT.] Viera Duckova , [AUT.] Jose Manuel Lorenzo , [AUT.] Noemi Echegaray , [AUT.] Emel Oz , [AUT.] Fatih Oz , [AUT.] Ilija Djekic . JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE 2023 T. 103 Nr 15 s. 7362-7373, DOI: 10.1002/jsfa.12815
30. Rola antyoksydantów w (po)żywieniu
rozdział z monografii [AUT.] Katarzyna Mazurek , [AUT.] Paulina Kęska. , Lublin 2023 2023, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 54-60
Elementów na stronie: