2024

2. Edible offal as a valuable source of nutrients in the diet—A review.
artykuł [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Patryk Siczek . Nutrients 2024 T. 16 s. 1609, DOI: 10.3390/nu16111609
3. Sterilized canned lamb with non-standard starch as a fat replacement - comparison of properties during storage
inne publikacje [AUT.] Robert Waraczewski, [AUT.] Joanna Stasiak , [AUT.] Patrycja Skwarek, [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] B. G. Sołowiej . W: 3rd International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, 24 April 2024, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2024 2024, s. 016, DOI: 10.24326/ICDSUPL3.F016

2023

4. The potential of aquafaba as a structure-shaping additive in plant-derived food technology
artykuł [AUT.] Joanna Stasiak , [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Justyna Libera. Applied Sciences-Basel 2023 T. 13 Nr 7 s. 4122, DOI: 10.3390/app13074122
6. Wpływ sonikacji na jakość mięsa liofilizowanego
inne publikacje [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Joanna Stasiak , [AUT.] Karolina Wójciak.
9. Long-matured cured meats from Poland and Europe compared - An overview
artykuł [AUT.] Robert Waraczewski, [AUT.] Maciej Bartoń , [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] B. G. Sołowiej . MEAT SCIENCE 2023 T. 206 s. 109336, DOI: 10.1016/j.meatsci.2023.109336
10. Wpływ dodatku serwatki kwasowej i sonikacji na stabilność mikrobiologiczną i chemiczną farszów z jagnięciny
inne publikacje [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT.] Andrzej Junkuszew. W: Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu: XV Konferencja Naukowa z cyklu: Żywność XXI wieku. Kraków, 21–22 września 2023 r. Materiały konferencyjne. Opracowanie redakcyjne / Dorota Gałkowska, Emilia Bernaś, Kraków 2023 2023, s. 107, 978-83-962880-3-5
11. Zastosowanie mlecznych napojów fermentowanych i techniki sous-vide w kreowaniu kruchości wieprzowiny
inne publikacje [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT.] Małgorzata Moczkowska-Wyrwisz , [AUT.] Piotr Sałek , [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak . W: Mięso i jego przyszłość w erze zrównoważonego rozwoju. Poznań 28.09.2023, Poznań 2023 2023

2022

12. Consumers’ perception and preference for the consumption of wild game meat among adults in Poland
artykuł [AUT. KOR.] Ewa Czarniecka-Skubina , [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Agnieszka Latoch, [AUT.] Tomasz Owczarek , [AUT.] Jadwiga Hamulka . Foods 2022 T. 11 Nr 6 s. 830, DOI: 10.3390/foods11060830
13. Wpływ dodatku oleju CBD do farszu na jakość pieczeni jagnięcej
inne publikacje [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Joanna Stasiak , [AUT.] Andrzej Junkuszew. W: Żywność w XXI wieku-innowacje czy powrót do tradycji: Sympozjum Naukowe. Lublin 11 maja 2022 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 61-62
14. Development and physicochemical properties of reformulated, high-protein, untempered sugar-free dark chocolates with addition of whey protein isolate and erythritol
artykuł [AUT. KOR.] M. Nastaj , [AUT.] B. G. Sołowiej , [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] S. Mleko , [AUT.] K. Terpiłowski , [AUT.] R. J. Łyszczek , [AUT.] I. B. Tomasevic , [AUT.] M. Tomczyńska-Mleko . INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL 2022 T. 134 s. 105450, DOI: 10.1016/j.idairyj.2022.105450
16. Ocena przydatności mięsa jagniąt ras wrzosówka, uhruska i świniarka oraz mleka fermentowanego do produkcji niepeklowanych wędlin surowych dojrzewających
inne publikacje [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Krzysztof Patkowski, [AUT.] Karolina Wójciak. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 44
17. Jakość wyrobów blokowych z mięsa jagnięcego z dodatkiem fermentowanego mleka
inne publikacje [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Justyna Libera, [AUT.] Krzysztof Patkowski. W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 76
18. Zastosowanie kocanki piaskowej (Helichrysum arenarium) w produkcji ekologicznej wołowiny surowo dojrzewającej
inne publikacje [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska, [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak . W: Konferencja Międzynarodowa pt.: Rodzime rasy zwierząt jako ważny element ochrony bioróżnorodności, zachowania tradycji regionów oraz produkcji żywności o podwyższonych walorach prozdrowotnych połączona z Jubileuszem 50-lecia pracy naukowej prof. dr hab. dr h.c. multi Zygmunta Litwińczuka, oraz 70-leciem Katedry Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Lublin, 14-15 czerwca 2022 r., Lublin 2022 2022, s. 84
19. Funkcjonalne wyroby mięsne o obniżonej zawartości azotanów
rozdział z monografii [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT. KOR.] Małgorzata Karwowska. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 87-110, 978-83-7259-353-5
20. Effect of sonication on the anti-radical activity of pork loin protein hydrolyzates after six months of ageing
inne publikacje [AUT.] Paulina Kęska, [AUT.] Joanna Stadnik, [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak . W: Proceedeings and Abstracts of the 68th International Congress of Meat Science and Technology, August 22-25, 2022, Kobe, Ja, Kobe 2022 2022, s. 175
21. Barwa i oświetlenie żywności - zapewnienie jakości wyrobów mięsnych
rozdział z monografii [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Agnieszka Latoch. , Lublin 2022 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie s. 89-103, DOI: 10.24326/mon.2022.15
24. Wpływ dodatku nasion gryki na jakość pasztetu mięsnego
inne publikacje [AUT.] Karolina Wójciak, [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak . W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 45, 978-83-7259-372-6, DOI: 10.24326/mon.2022.11
25. Trendy wykorzystania produktów zbożowych w przetwórstwie mięsa
inne publikacje [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak , [AUT.] Karolina Wójciak. W: III Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach osiągnięcia i perspektywy : streszczenia : Lublin 22-23 września 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2022 2022, s. 46, 978-83-7259-372-6

2021

30. Consumption of processed red meat and its impact on human health: A review
artykuł [AUT.] Justyna Libera, [AUT. KOR.] Katarzyna Iłowiecka , [AUT.] Dariusz Mirosław Stasiak . INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 T. 56 Nr 12 s. 6115-6123, DOI: 10.1111/ijfs.15270
Elementów na stronie: