2023

1. Badania pilotażowe nad zastosowaniem zimnej plazmy atmosferycznej do utrwalania pieczywa
inne publikacje [AUT.] Agnieszka Starek-Wójcicka, [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Michał Kwiatkowski , [AUT.] Piotr Terebun , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka, [AUT.] Joanna Pawłat . W: XXIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa-"Postęp w Inżynierii Produkcji - Doniesienia Naukowe": Zamość 2023, Zamość 2023 2023, s. 56-56
2. Red kale (Brassica oleracea L. ssp. acephala L. var. sabellica) induces apoptosis in human colorectal cancer cells in vitro
artykuł [AUT. KOR.] Kamila Rachwał, [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Tomasz Laskowski , [AUT.] Paweł Szczeblewski , [AUT.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. MOLECULES 2023 T. 28 Nr 19 s. 6938, DOI: 10.3390/molecules28196938
3. Dietetyka dla wszystkich
artykuł [AUT.] Damian Bartnik , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. Aktualności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie 2023 T. 27 Nr 1 s. 27-28

2022

4. Biological activity of an Epilobium angustifolium L. (fireweed) infusion after in vitro digestion
artykuł [AUT.] Klaudia Kowalik , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka, [AUT.] Monika Prendecka-Wróbel , [AUT.] Dominika Pigoń-Zając , [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT. KOR.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT. KOR.] Adam Waśko. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 3 s. 1006, DOI: 10.3390/molecules27031006
5. The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine
artykuł [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Justyna Płotka-Wasylka , [AUT.] Ireneusz Kapusta , [AUT.] Vasil Simeonov , [AUT.] Anna Stój, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Joanna Pawłat , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. FOOD CHEMISTRY 2022 T. 381 s. 132257, DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.132257
6. Modele in vitro w badaniach nad biodostępnością składników odżywczych
rozdział z monografii [AUT.] Klaudia Kowalik , [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych. Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające ich zachowanie w łańcuchu żywnościowym pod redakcją / Joanny Stadnik, Lublin 2022 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie s. 165-186, 978-83-7259-353-5
7. Comparison of the effect of cold plasma with conventional preservation methods on red wine quality using chemometrics analysis
artykuł [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Vasil Simeonov , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. MOLECULES 2022 T. 27 Nr 20 s. 7048, DOI: 10.3390/molecules27207048
8. Pilot study on the use of cold atmospheric plasma for preservation of bread
artykuł [AUT.] Agnieszka Starek-Wójcicka, [AUT. KOR.] Renata Różyło, [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Michał Kwiatkowski , [AUT.] Piotr Terebun , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka, [AUT.] Joanna Pawłat . Scientific Reports 2022 T. 12 s. 22003, DOI: 10.1038/s41598-022-26701-1

2021

10. New insight into bacterial interaction with the matrix of plant-based fermented foods
artykuł [AUT.] Klaudia Gustaw, [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Kamila Rachwał, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. Foods 2021 T. 10 Nr 7 s. 1603, DOI: 10.3390/foods10071603
12. Innovative technologies in sustainable food production: cold plasma processing
rozdział z monografii [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka, [AUT.] Iwona Niedźwiedź. W: Sustainable production technology in food / edited by José M. Lorenzo, Paulo E.S. Munekata, Francisco J. Barba, Amsterdam 2021 2021, Academic Press s. 165-177, 978-0-12-821233-2, DOI: 10.1016/B978-0-12-821233-2.00007-1

2020

15. Fermented curly kale as a new source of gentisic and salicylic acids with antitumor potential
artykuł [AUT. KOR.] Magdalena Michalak, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Roman Paduch , [AUT.] Wirginia Kukuła-Koch, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. Journal of Functional Foods 2020 T. 67 s. 103866, DOI: 10.1016/j.jff.2020.103866
16. Possibility of using fermented curly kale juice to manufacture feta-type cheese
artykuł [AUT. KOR.] Magdalena Michalak, [AUT.] Katarzyna Skrzypczak, [AUT.] Maciej Nastaj, [AUT.] Konrad Terpiłowski , [AUT.] Tomasz Skrzypek , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. Applied Sciences-Basel 2020 T. 10 Nr 11 s. 4020, DOI: 10.3390/app10114020
17. Starter culture for curly kale juice fermentation selected using principal component analysis
artykuł [AUT. KOR.] Magdalena Michalak, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Agnieszka Kubik-Komar, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. Food Bioscience 2020 T. 35 s. 100602, DOI: 10.1016/j.fbio.2020.100602
18. Utilization of brewery wastes in food industry
artykuł [AUT. KOR.] Kamila Rachwał, [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Klaudia Gustaw, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. PeerJ 2020 T. 8 s. 9427, DOI: 10.7717/peerj.9427
19. Morphological and physiological changes in Lentilactobacillus hilgardii cells after cold plasma treatment
artykuł [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT.] Wojciech Juzwa , [AUT.] Krzysztof Skrzypiec , [AUT.] Tomasz Skrzypek , [AUT. KOR.] Adam Waśko, [AUT.] Michał Kwiatkowski , [AUT.] Joanna Pawłat , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. Scientific Reports 2020 T. 10 s. 18882, DOI: 10.1038/s41598-020-76053-x
20. Induction of the viable but non-culturable state in food contaminating microorganisms by non thermal processes of preservation
inne publikacje [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 68, 978-83-66392-65-6
21. Cytometria przepływowa jako metoda do sortowania mikroorganizmów zanieczyszczających wina w oparciu o stan fizjologiczny komórki
inne publikacje [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2020. Materiały konferencyjne- wiosna. Część III. Redakcja naukowa dr. Jędrzej Nyćkowiak i dr. hab Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2020 2020, s. 69, 978-83-66392-65-6
23. Mechanizmy tolerancji mikroorganizmów na alkohol
inne publikacje [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Przegląd badań prowadzonych przez doktorantów, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2020 2020, s. 36, 978-83-7259-318-4, DOI: 10.24326/srzp.2020.1

2019

24. Changes in the content of phenolic acids in curly kale (Brassica oleracea var. sabellica) during fermentation
inne publikacje [AUT. KOR.] Magdalena Michalak, [AUT.] Dominik Szwajgier, [AUT.] Patryk Ostanek , [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - wiosna. Część pierwsza - Lublin / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2019, s. 92, 978-83-66139-83-1
25. Novel techniques for microbial decontamination in the food industry
inne publikacje [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce 2019. Materiały konferencyjne - wiosna. Część pierwsza - Lublin / Red. nauk. Jędrzej Nyćkowiak, Jacek Leśny, Młodzi Naukowcy, Poznań 2019, s. 101, 978-83-66139-83-1
26. Probiotyki jako składnik żywności funkcjonalnej
inne publikacje [AUT.] Klaudia Knieć , [AUT.] Agata Kusio , [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: XVI Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. "Środowisko - Zwierzę - Produkt" : VI Konferencja Doktorantów, Lublin, 8 kwietnia 2019 r. / Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2019 2019, s. 96
27. Peptydy przeciwdrobnoustrojowe w zwalczaniu biofilmu
inne publikacje [AUT.] Antonina Krawczyk , [AUT.] Agnieszka Vogt , [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: XVI Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. "Środowisko - Zwierzę - Produkt" : VI Konferencja Doktorantów, Lublin, 8 kwietnia 2019 r. / Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2019 2019, s. 97
28. Skuteczność antybakteryjna niskotemperaturowej plazmy
inne publikacje [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: XVI Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. "Środowisko - Zwierzę - Produkt" : VI Konferencja Doktorantów, Lublin, 8 kwietnia 2019 r. / Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin 2019 2019, s. 176
29. High hydrostatic pressure technology for microbial inactivation in low-alcohol beverages
inne publikacje [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Rolnictwo - żywność - zdrowie : VI Forum Młodych Przyrodników, Lublin 25.05.2019 : program i streszczenia prac / redakcja: Paulina Gil-Kulik, Jolanta Karwat, Lublin 2019 2019, s. 57, 978-83-939764-5-4
30. Nietermiczne metody utrwalania żywności
rozdział z monografii [AUT.] Iwona Niedźwiedź, [AUT. KOR.] Magdalena Polak-Berecka. W: Badania i rozwój młodych naukowców w Polsce. Nauki przyrodnicze. Część III: Żywienie i żywność, Poznań 2019 2019, Młodzi Naukowcy s. 120-125, 978-83-66139-81-7
Elementów na stronie: